”Alchimia” vindecării: cercetătorii au transformat rănile deschise în piele

Distribuie!
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Savanţii de la Salk Institute au dezvoltat o tehnică ce converteşte direct celulele unei răni deschise în noi celule ale pielii. Abordarea se bazează pe reprogramarea celulelor la starea de celule stem şi poate fi utilă pentru vindecarea rănilor la nivelul pielii, pentru contracararea efectelor îmbătrânirii (riduri) şi pentru o înţelegere mai bună a cancerului de piele.

loading...

„Observaţiile constituie o demonstrare a principiului pentru regenerarea in vivo pentru un întreg ţesut tridimensional precum pielea şi nu doar pentru tipurile individuale de celule ca până acum”, a afirmat Juan Carlos Izpisua Belmonte, autor principal al studiului publicat în jurnalul Nature pe 5 septembrie.

Cercetătorul, împreună cu echipa sa, au convertit celulele din ţesutul subcutanat în cheratocite, baza pentru reconstrucţia pielii, scrie Science Daily.

Experimental, savanţii au tratat ulcere de piele pe şoareci, observând că datorită noii metode, pielea a fost recrescută în 18 zile, care odată cu trecerea unei perioade mai îndelungate, noua pielea s-a dezvoltat şi s-a conectat cu cea din jur, chiar şi în cazul ulcerelor severe. La trei şi şase luni, pielea regenerată se comporta ca piele normală şi sănătoasă.Cercetătorii au în plan mai multe studii pentru a optimiza tehnica şi a începe testarea în alte modele, abia apoi, dacă experimentele au succes, vor trece la teste clinice.

https://www.descopera.ro/stiinta/17510749-alchimia-vindecarii-cercetatorii-au-transformat-ranile-deschise-in-piele

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Citește mai multe:
Declaraţia unui CHIRURG care a salvat peste 7000 de vieţi: „Fără Dumnezeu, nu aș face performanță”

Medicul Teofil Lung a vorbit despre viața sa profesională. Lung are o experiență de 30

KOVESI a absolvit Facultatea de DREPT cu media 6. Vezi notele lui BĂSESCU, COLDEA, BICA!

Kovesi a absolvit Facultatea de Drept cu media 6,41. Nici Florian Coldea nu a strălucit

Parlamentul Suediei a RESPINS 7 motiuni care ar fi facut ca vaccinarea sa devina obligatorie

Parlamentul Suediei a RESPINS 7 motiuni care ar fi facut ca vaccinarea sa devina obligatorie.

DOVEZI CLARE: legatura intre SOROS , ONG-ul LADO , despre cum vor sa adica refugiatii in Romania, e nevoie doar de o megamoschee altfel refugiatii nu vin!

DOVEZI CLARE: SOROS - ONG-ul LADO - REFUGIATI - ROMANIA TRADATORII CARE VOR SA ADUCA

Închide