Cum i-a VENIT lui CEAUȘESCU ideea Cerbului de Aur: „Braşovul e Salzburg-ul României. Voi de ce nu faceţi un festival?“, i-a întrebat Ceaușeșcu pe cei din conducerea locala

Distribuie!
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Pare greu de crezut( din cauza propagandei negative anticomuniste de dupa revolutie) dar ideea ca România să organizeze Festivalul Cerbul de Aur a avut-o EXCLUSIV Nicolae Ceaușescu pe când privea panorama oraşului Braşov. Faptul ca spectacolul a fost sistat din motive economice se datoreaza persiunilor FMI de a economisi si a anturajului lui Ceausescu, cei care l-au si tradat in 89, pentru a avea cu ce sa il denigreze pe urma. Dupa revolutie TVR a intrat in datorii uriase din caza cheltuielilor la festival, existand ani cand s-au cheltuit sute de mii de euro pentru a aduce la festival doar un cantaret precum Ricky Martin. Practic cu bugetul unei editii se poate construi un spital nou in Brasov, sau se poate progresa la proiectul multravnitului aeroport.

loading...
„Braşovul e Salzburg-ul României. Voi de ce nu faceţi un festival?“, i-a întrebat Ceaușeșcu pe cei din conducerea locala. Aceștia au întocmit documentaţia, orientîndu-se după festivalurile San Remo din Italia şi Orfeul de Aur din Bulgaria. Când a venit vorba de numele festivalului, s-a propus întâi „Cocoşul de Munte“, apoi, fiindcă restaurantul Cerbul Carpatin avea mare popularitate printre turişti, s-a ajuns la Cerbul de Aur.

Comitetul Central al Partidului Comunist Român a aprobat imediat proiectul, numindu-l pe Paul Niculescu Mizil responsabil cu organizarea şi buna desfăşurare a festivalului.

Mizil povestea, în 1997: “Eu m-am dus la Braşov înainte, să văd totul. Bietul Bujor – Bujor Sion era preşedintele Televiziunii… el a stat la Braşov mai mult decât a stat poate Tudor Vornicu, ca să le dea ajutor la Primărie, la nu-ştiu-mai-ce! Eu am fost la deschiderea festivalului! Festivalul “Cerbul de aur” de la Braşov a fost o manifestare care a fost puternic sprijinită de conducerea statului!”.

El a spus, pentru Arhiva de istorie orală, și cum a ajuns Tudor Vornicu să se ocupe de organizarea primei ediții a Festivalului Cerbul de Aur, în 1968: „Un merit uriaş în organizarea Festivalul de la Braşov l-a avut Tudor Vornicu. Toată lumea ştia la Televiziune că Tudor Vornicu e omul meu. De ce era omul meu Tudor Vornicu?! Eu m-am dus în Franţa, unde el era corespondent de presă. Îl cunoşteam de aproape, venea în familie. Şi bietul Vornicu a început să se plângă ce prost e în Franţa. L-am ascultat. Am spus: “Domnule Vornicu, am înţeles!” El din nou a insistat. Am spus: “Dacă mai spui a treia oară, în trei zile după sosirea mea la Bucureşti vei veni acasă!” N-a avut bietul ce să facă şi a spus a treia oară! În trei zile l-am adus acasă. Şi unde să-l pun? L-am pus la Televiziune pentru că îl ştiam din convorbirile cu mine că e un om umblat, era gazetar, fusese la Paris prin toate cabaretele, mi-a povestit de Moulin Rouge, de Olympia…Poate m-am şi dus cu el la Olympia, nu mai ţin minte…. Şi l-am pus la Televiziune… Şi i-am spus: “Vornicu, tu ai de la mine o sarcină: trebuie să facem o manifestare de televiziune cu caracter internaţional mai tare decât Moulin Rouge…” Ca ecou să fie mai tare… aşa că în fiecare zi îi întrebam despre pregătiri … Eu nu am avut nici un merit artistic, nici tehnic… Eu am fost doar perseverent. Că eu am văzut lista primilor invitaţi. Şi le-am spus: “Mie să-mi spuneţi care sunt oameni de valoare! Restul tăiaţi! Toate ciurucurile! Mie-mi aduceţi pe cei mai buni…” Aşa că a venit Yves Montand, a venit Iglesias, a venit Tom Jones, a venit aia … “păpuşa pe sârmă” … Betty Show, nu ştiu cum o chema…”.

Practic la spectacolul Cerbul de Aur ar trebui omagiat si Ceausescu, fara de care nu ar fi existat motiv de festival astazi, insa TVR cu conducere majoritar PSD-ista care il denigreaza non-stop pe Ceausescu si regimul comunist si ridica in slavi casa regala, ignora sa il laude pe Ceausescu acolo unde a facut performante deosebite, si “oh boy” a facut multe, mai multe decat toti presedintii si casele regale ale Romaniei la un loc.

https://evz.ro/ceausescu-ideea-cerbul-de-aur.html

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Citește mai multe:
Despre noua Lege a insolvenţei: România este în faliment, nedeclarat

Conform articolelor “Ziarului Financiar” în perioada 1 ian. 2013-feb. 2014, Guvernul României a luat împrumut

Cum sunt exploatați românii la cules lalele în OLANDA? Legaţi în hamuri și ghemuţi

Asta inseamna occidentul de care ne spunea si Ceausescu, sclavie la straini,departe de familie De

Henri Coandă: omul ar putea călători spre stele cu o viteză fantastică, folosind pentru propulsie propria sa energie.

La 17 decembrie 1970, la o  întâlnire cu studenții și cadrele didactice universitare de la

Bebeluşi vânduţi ca la piaţă, de Protecţia Copilului!

eri, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial

Închide